
Gegants de l'empordà
FIGUERES





Nom actual: Gegants Moros
Nom antic: Aben Amar Mustafà i Sydrak-Ester
Any de fabricació: Sobre la mitad del segle XIX
Mestre geganter: ?
Taller geganter: ? Olot
Restaurats: Si, 1914 i…
Pes del gegant: 70 Kg.
Pes de la geganta: 70 Kg.
Alçada gegant: 3,55 m.
Alçada geganta: 3,55 m.
Són els més antics que coneixem i no tenim massa dades dels inicis. Al llarg de la seva “vida” han vestit de diferents maneres, sent la de “moros” la que sembla ha estat més habitual, d’aquí el nom popular de Gegants Moros.
Per Santa Creu de 1876, varen estrenar vestits nous que varen costar 400 Ptes. L’any 1914, en ser restaurats, s’els va canviar l’aspecte i s’els va vestir a la manera grega. El 19 de febrer de 1939, just acabada la guerra civil, les tropes hostatjades al Teatre Municipal (ara Museu Dalí), varen fer foc i es va cremar el recinte. La geganta en va resultar amb la cara cremada. Per tapar-ho, se li va posar un vel i es va mantenir com a “mora”.
L’any 1975 varen deixar de sortir. Actualment es troben dipositats al Museu del Joguet de Catalunya, a la Rambla de Figueres
​
Nom actual: Justa i Janet
Nom antic: Reis Catòlics
Any de fabricació: començaments dels anys 1950
Mestre geganter: Domingo Umbert i Vilasaró
Taller geganter: El Ingenio, de Barcelona
Restaurats: A finals de 1987
Pes del gegant: 50 Kg.
Pes de la geganta: 50 Kg.
Alçada gegant: 3’60 m.
Alçada geganta: 3’60 m.
Originàriament, en Janet portava un vestit blau amb capa granat. A la mà dreta hi portava un decret reial. La Justa portava un vestit vermell i capa verd fosc. A la mà dreta hi portava un ram de flors.
Al gener de 1995, alumnes de l’Acadèmia Tècnica del Vestir de Figueres, sota la direcció de Caterina Granés, varen confeccionar els actuals vestits. La Justa porta un mocador de punta de coixí fet per les puntaires de l’Escola d’Arts i Oficis.
Tot i que s’els coneixia com a Reis Catòlics, pel seu aspecte, mai havien tingut nom. Va ser l’any 1985 quan s’els va batejar amb els noms actuals de Janet i Justa, noms dels protagonistes de l’obra de teatre El Rei
Originàriament, en Janet portava un vestit blau amb capa granat. A la mà dreta hi portava un decret reial. La Justa portava un vestit vermell i capa verd fosc. A la mà dreta hi portava un ram de flors.
Al gener de 1995, alumnes de l’Acadèmia Tècnica del Vestir de Figueres, sota la direcció de Caterina Granés, varen confeccionar els actuals vestits. La Justa porta un mocador de punta de coixí fet per les puntaires de l’Escola d’Arts i Oficis.
Tot i que s’els coneixia com a Reis Catòlics, pel seu aspecte, mai havien tingut nom. Va ser l’any 1985 quan s’els va batejar amb els noms actuals de Janet i Justa, noms dels protagonistes de l’obra de teatre El Rei Micomicó, d’Abdó Terrades.
​
Nom actual: Valeri i Indika
Nom antic: Marc Antoni i Cleopatra
Any de fabricació: 1973
Mestre geganter: ?
Taller geganter: Aragonesa de Fiestas, de Saragossa
Restaurats: L’any 1995 per Ventura i Hosta, de Navata
Pes del gegant: 40 Kg.
Pes de la geganta: 40 Kg.
Alçada gegant: 3,40 m.
Alçada geganta: 3,40 m.
​
Originàriament, el gegant portava un senzill vestit vermell i la geganta un de blau. L’any 1995, amb la restauració que els varen fer Ventura i Hosta, de Navata, s’els va treure pes però es va respectar la imatge i Disfresses Anna Maria, de Figueres, amb gent dels Amics dels Gegants, els varen fer els actuals, dissenyats per l’Àrea de Promoció de la Ciutat.
De nou en nou, eren un romà i una egípcia, per això s’els coneixia com Marc Antoni i Cleopatra. L’any 1995, Els Amics dels Gegants de Figueres els varen recuperar i restaurar. A la geganta, se li va canviar l’aspecte i, d’egípcia, es va convertir en una indiketa (nom dels primers pobladors de l’Empordà) i se li va posar Indika. El gegant va seguir com a soldat romà i se li va donar el nom de Valeri, tret d’una estela funerària trobada al barri de l’Aigueta, que es conserva al Museu de l’Empordà, on hi figura el nom d’un romà, Valeri Lavini.
Una vegada restaurats, amb el canvi d’identitat i de nom, es varen presentar als figuerencs l’11 de setembre de 1996, a les 6 de la tarda, conjuntament emb els 3 cavallets, també recuperats i restaurats. Els acompanyaren en Janet i la Justa, en Berruga i altres cap-grossos i els gegants de Sarrià de Ter, així com els Grallers de Figueres.
​
Nom actual: Gala i Dalí
Any de fabricació: 1999
Mestre geganter: Jordi Grau
Taller geganter: Taller Jordi Grau, de Terrassa
Restaurats: Si, al 2004 al taller Jordi Grau
Pes del gegant: 60 Kg.
Pes de la geganta: 60 Kg.
Alçada gegant: 3’20 m.
Alçada geganta: 3’20 m.
En Dalí vesteix una camisa negra amb brodats blancs, com les que portava en vida, fetes venir expressament dels Estats Units. Es cobreix amb una capa de lleopard folrat de blau turquesa. A la mà dreta porta un bastó, tipus crossa, característic de la seva època surrealista. A la mà esquerra porta un pa de crostons, popularitzat per ell, a manera de paleta, amb pinzells clavats.
La Gala porta una jaqueta de vellut granat amb brodats d’or i una faldilla de brocat vermell. A la mà dreta hi porta una petita bossa negre i a la mà esquerra un ram de flors. Va coberta per un mocador groc i porta un medalló al coll dissenyat per Mariona Gili.
Els Amics dels Museus Dalí, quan es complien 25 anys de la inauguració del de Figueres, per a celebrar-ho, entre altres coses, varen decidir fer una parella de gegants reproduint les figures del figuerenc universal Salvador Dalí i la seva muller Gala. Varen obrir un concurs on es presentaren diferents ofertes de mestres geganters. El projecte elegit fou el d’en Jordi Grau, de Terrassa, que els realitzà en 7 mesos. Els vestits foren obre del modista Jordi Roig, també de Terrassa. El cost fou de 1.500.000′- Ptes.
Es varen batejar el 9 de maig de 1999, per les Fires i Festes de la Santa Creu. Varen sortir de la Torre Galatea acompanyats dels Grallers de Figueres, els gegants Janet i Justa, en Berruga i les 10 parelles de gegants de Borrassà, Cassà de la Selva, Castelló d’Empúries, Girona, La Jonquera, Lladó, L’Escala, Navata, Sant Pere Pescador i Vilafant. Es va fer un cercavila pel centre acabant davant el Museu Dalí, on es va estrenar el seu ball.
​
Nom actual: Tramuntana
Any de fabricació: 1985
Mestre geganter: Eduard Bartolí
Taller geganter: Eduard Bartolí
Restaurat: Si – 1998 i abril 2003 pels Amics dels Gegants
Pes: 15 Kg.
Alçada: 2,80 m.
El gegantó Tramuntana representa a Èol, déu del vent segons la mitologia grega. És una cara bufant, amb els cabells arrissats, de color blau com el cel, amb núvols, com un dia de tramuntana. Va vestit amb una túnica de color cru i amb tot de tires penjant, de diferents colors.
Eduard Bartolí el va dissenyar i construir l’any 1985 per acompanyar el grup Quitxalla, d’animació infantil, que sortia per la desfilada de Santa Creu. Quan el grup va desaparèixer, va deixar de sortir fins que els Amics dels Gegants el varen recuperar i restaurar l’any 1998 i ara torna a ser habitual.
L’any 2002 se li varen trancat els laterals del cap (cabells, núvols). Avans de Santa Creu del 2003, durant el mes d’abril, es va restaurar, i aprofitant aquest fet, també se li va fer roba nova, que ja li convenia. Se li va confeccionar un vestit en la linia d’en Berruga, amb triangles blaus, vermells i negres encara que, baixant cap els peus, són cada vegada més clars i hi trobem groc, semblant al primer vestit. Els triangles del voltant del coll, porten cascabells, com en Berruga.